Charleroi: sensibilisering rond vrijwillige terugkeer
Met de verhuis van het terugkeerloket en een nieuwe partnerovereenkomst met de stad, versterkt Fedasil zijn aanwezigheid in Charleroi.
Het programma vrijwillige terugkeer richt zich tot alle migranten, asielzoekers of mensen zonder papieren. Door aanwezig te zijn in de grote steden wil Fedasil deze mensen bereiken en informeren over vrijwillige terugkeer. Zo hebben Brussel, Antwerpen, Gent en Luik al een loket en overeenkomsten met het stadsbestuur of diverse organisaties. Nu is dat ook het geval in Charleroi.
Uitstekende locatie
Sinds de verhuis in 2020 ligt het terugkeerloket vlak naast het OCMW van de stad Charleroi en niet ver van de daklozenopvang. Guillaume (links op de foto) werkt op het loket als terugkeerbegeleider: "Vroeger zaten we in een moeilijk bereikbaar kantoor, deze locatie is een hele verbetering. We krijgen nu veel meer volk over de vloer. Er komen zelfs personen binnen uit interesse om te vragen wat voor werk wij doen.”
Ondanks de coronacrisis slaagde het loket er toch in om zich kenbaar te maken en zich in de wijk te vestigen. Guillaume: "We hadden het geluk dat we toestemming kregen om te verhuizen tijdens de eerste lockdown en dat we juist konden openen op het moment dat de andere loketten hun deuren weer openden. We zijn hier met twee begeleiders en om te vermijden dat het in ons kantoor te druk wordt, wisselen we elkaar af.”
Het loket van Charleroi speelt ook een belangrijke rol in de ondersteuning van de opvangcentra op het vlak van vrijwillige terugkeer. In de regio gaat het om de opvangcentra van Charleroi, Morlanwelz, Florennes en Couvin, maar ook het centrum van Marcinelle (beheerd door een privépartner) en van Ransart (beheerd door Caritas).
Sociale cartografie
Sinds januari van dit jaar is de stad Charleroi partner van Fedasil rond informatie en sensibilisering over vrijwillige terugkeer. Fedasil heeft al partnerovereenkomsten met verschillende steden en organisaties (binnen het zogeheten CONEX-netwerk), maar Fedasil zocht nog een partner voor Charleroi.
Perrine (in het midden op de foto) werkt voor de stad Charleroi en is sinds januari CONEX-verantwoordelijke voor Fedasil: "Vroeger werkte ik voor diverse instellingen in Charleroi dus ik heb een goede terreinkennis. Ik begin dan ook vol enthousiasme aan mijn nieuwe opdracht voor de stad Charleroi en met Fedasil. Onze eerste taak bestaat erin om een sociale cartografie op te stellen van Charleroi en de deelgemeenten: overheidsdiensten, straathoekwerkers, politiekantoor, gezondheidscentra, gemeenschappen en diaspora..."
In het verleden werden reeds infosessies gegeven door Fedasil en de vzw API (Accueil et Promotion des Immigrés) die op dat moment een CONEX-partner was. Het programma voor vrijwillige terugkeer is dus geen onbekende materie voor de verschillende verenigingen in Charleroi, maar voor de meesten is een kleine herinnering geen overbodige luxe en voor sommigen mag er zelfs dieper op ingegaan worden.
Aan het begin van dit nieuwe jaar, zorgt de coronacrisis voor extra complicaties. Perrine: "Aangezien het onmogelijk is om in grote groepen samen te komen, zijn uitgebreide infosessies niet haalbaar. Rechtstreeks contact is zeer belangrijk wanneer het gaat om sensibilisering. Maar we vinden wel een oplossing.”
Contact
Loket vrijwillige terugkeer Charleroi
Boulevard Frans Dewandre 1A
6000 Charleroi
Op afspraak: tel. 071 64 49 17